Charakterystyka surowców roślinnych używanych do sporządzania owocowych Nalewek Mnichów:
Aronia – owoc
- zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, PP,
- zawiera duże ilości składników mineralnych, mikroelementów i antyutleniaczy (chronią przed nowotworami),
- działa odżywczo i antytoksycznie,
- dość skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze,
- zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych,
- zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic,
- zapobiega miażdżycy,
- działa przeciwkrwotocznie,
- chroni przed chorobami serca,
- łagodzi stany stresowe, uspokaja,
- wzmacnia organizm,
- opóźnia proces starzenia,
- usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami,
- uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni UV,
- regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się.
Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu.
Berberys – owoc
- zawiera karotenoidy, pektyny i sole mineralne,
- jest surowcem witaminizującym (C, E, P), dietetycznym i przeciwgorączkowym,
- podnosi odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych, zapalnych błon śluzowych, w zakażeniach bakteryjnych,
- zwiększa szczelności naczyń włosowatych,
- wspomaga przy katarze i krwawieniach z nosa.
Chili
- bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu,
- przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi,
- przy przeziębieniach wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych,
- jest pomocna w odchudzaniu.
Czarny bez – kwiaty – działają:
- moczopędnie,
- napotnie,
- przeciwgorączkowo,
- wykrztuśnie,
- zewnętrznie także przeciwzapalnie.
Czarna porzeczka - owoce i liście stosowane są przy:
- anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych,
- artretyzmie i reumatyzmie
- leczeniu migreny, problemów żołądkowo-jelitowych
- ogólnym wyczerpaniu organizmu
- niedokrwistości, skazie krwotocznej, złej krzepliwość krwi
- przyzębicy, zaćmie, wypadaniu włosów i zębów
- zapaleniu gruczołu krokowego
- wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.
Owoce czarnej porzeczki są bardzo bogate w witaminę C
- hamują powstawanie w toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych,
- spowalniają proces starzenia,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze,
- działają przeciwalergicznie.
Dereń – owoc:
- jest bogaty w witaminę C, zawiera witaminę A,
- zawiera krzem, garbniki i pektynę,
- wspomaga przemianę materii,
- wspomaga pracę układu krwionośnego,
- korzystnie wpływa na wzrok i przy anemii,
- działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
- wykorzystuje się przy leczeniu chorób skóry,
- działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, wzmacniająco.
Głóg – owoc - zastosowanie:
- choroby serca (zwiększa siłę skurczów serca),
- postępujące osłabienie mięśnia sercowego,
- starcza niewydolność serca,
- wczesne zwyrodnienie mięśnia sercowego,
- zaburzenia przepływu wieńcowego,
- niewydolność naczyń wieńcowych,
- niedomykalność zastawek sercowych,
- emocjonalne zaburzenia rytmu serca,
- napadowe kołatanie serca,
- częstoskurcz, arytmia,
- umiarkowane nadciśnienie,
- przedwczesne skurcze serca,
- otłuszczenie mięśnia sercowego,
- geriatryczne niedotlenienie mózgu,
- nadczynność tarczycy;,
- stres, bezsenność,
- upośledzenie krążenia w mózgu – zawroty, bóle głowy, zmęczenie.
Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu.
Imbir – korzeń
- działa korzystnie na procesy trawienne,
- wspomaga apetyt,
- działa korzystnie na układ krążenia,
- łagodzi bóle żołądkowe i bóle zębów,
- pobudza układ odpornościowy organizmu,
- pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- dezynfekuje jamę ustną,
- podnosi poziom testosteronu.
JARZĘBINA - owoce
- mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, nieco witaminy A,
- działają słabo moczopędne oraz korzystnie wpływają na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego,
- stosuje się przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Maliny
Zawierają
- salicylany („aspirynę“), witaminy C i z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowy), duże ilości minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo),
- przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki),
- błonnik (pomaga w odchudzaniu, przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit),
- działają rozkurczowo, uśmierzają bóle menstruacyjne,
- wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają proces starzenia.
Nawłoć
- stosowana jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty, dróg żółciowych oraz stawów,
- działa moczopędnie i żółciopędnie oraz przeciwzapalnie,
- dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie nerek a także żył kończyn dolnych.
Orzech włoski
- jest źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów,
- działa przeciwzapalnie, odtruwająco, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo,
- stosowany jest przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego,
- działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę,
- poprawia trawienie,
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Pigwowiec - owoc
- zawiera mnóstwo kwasów organicznych i witamin, przede wszystkim witaminę C
- zawiera składniki mineralne jak magnez, cynk, żelazo, molibden,
- zapobiega infekcjom, kruchości naczyń włosowatych, miażdżycy, zawałowi serca i chorobom nowotworowym,
- poprawia krążenie krwi,
- reguluje pracę przewodu pokarmowego,
- działa wzmacniająco, regenerująco i odżywczo,
- ma prewencyjne zastosowanie w przypadku cukrzycy.
Pokrzywa (liście) - działanie:
- hamuje procesy prozapalne w chorobach reumatycznych i w stanach zapalnych stawów (stosowana także w leczeniu artretyzmu),
- zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów, cenna przy anemii,
- działa przeciwkrwotocznie,
- szczególnie polecana na wiosenne osłabienie (z uwagi na wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych),
- oczyszcza krew,
- jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2 (obniża nieznacznie poziom cukru we krwi),
- poprawia perystaltykę jelit,
- jest stosowana w stanach zapalnych skóry i dróg,
- moczowych, działa słabo moczopędnie,
- wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- działa żółciopędnie, ułatwia trawienie,
- zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziała mało nasilonym biegunkom.
Tarnina
- Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki),
- witaminę C i prowitaminę A,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo,
- wykorzystywana była w leczeniu krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka.