Działanie

Charakterystyka surowców roślinnych używanych do sporządzania owocowych Nalewek Mnichów:

Aronia – owoc

  • zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, PP,
  • zawiera duże ilości składników mineralnych, mikroelementów i antyutleniaczy (chronią przed nowotworami),
  • działa odżywczo i antytoksycznie,
  • dość skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze,
  • zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych,
  • zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic,
  • zapobiega miażdżycy,
  • działa przeciwkrwotocznie,
  • chroni przed chorobami serca,
  • łagodzi stany stresowe, uspokaja,
  • wzmacnia organizm,
  • opóźnia proces starzenia,
  • usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami,
  • uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni UV,
  • regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się.

Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu. 

Berberys – owoc

  • zawiera karotenoidy, pektyny i sole mineralne,
  • jest surowcem witaminizującym (C, E, P), dietetycznym i przeciwgorączkowym,
  • podnosi odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych, zapalnych błon śluzowych, w zakażeniach bakteryjnych,
  • zwiększa szczelności naczyń włosowatych,
  • wspomaga przy katarze i krwawieniach z nosa.

Chili

  • bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża  poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi,
  • przy przeziębieniach wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych,
  • jest pomocna w odchudzaniu. 

Czarny bez – kwiaty – działają:

  • moczopędnie,
  • napotnie,
  • przeciwgorączkowo,
  • wykrztuśnie,
  • zewnętrznie także przeciwzapalnie.

Czarna porzeczka - owoce i liście stosowane są przy:

  • anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • artretyzmie i reumatyzmie
  • leczeniu migreny, problemów żołądkowo-jelitowych
  • ogólnym wyczerpaniu organizmu
  • niedokrwistości, skazie krwotocznej, złej krzepliwość krwi
  • przyzębicy, zaćmie, wypadaniu włosów i zębów
  • zapaleniu gruczołu krokowego
  • wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.

     Owoce czarnej porzeczki są bardzo bogate w witaminę C

  • hamują powstawanie w toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych,
  • spowalniają proces starzenia,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze,
  • działają przeciwalergicznie.

Dereń – owoc:

  • jest bogaty w witaminę C, zawiera witaminę A,
  • zawiera krzem, garbniki i pektynę,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wspomaga pracę układu krwionośnego, 
  • korzystnie wpływa na wzrok i przy anemii,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • wykorzystuje się przy leczeniu chorób skóry,  
  • działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, wzmacniająco.

Głóg – owoc - zastosowanie:

  • choroby serca (zwiększa siłę skurczów serca),
  • postępujące osłabienie mięśnia sercowego,
  • starcza niewydolność serca,
  • wczesne zwyrodnienie mięśnia sercowego,
  • zaburzenia przepływu wieńcowego,
  • niewydolność naczyń wieńcowych,
  • niedomykalność zastawek sercowych,
  • emocjonalne zaburzenia rytmu serca,
  • napadowe kołatanie serca,
  • częstoskurcz, arytmia,
  • umiarkowane nadciśnienie,
  • przedwczesne skurcze serca,
  • otłuszczenie mięśnia sercowego,
  • geriatryczne niedotlenienie mózgu,
  • nadczynność tarczycy;,
  • stres, bezsenność,
  • upośledzenie krążenia w mózgu – zawroty, bóle głowy, zmęczenie.

Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu. 

Imbir – korzeń

  • działa korzystnie na procesy trawienne,
  • wspomaga apetyt,
  • działa korzystnie na układ krążenia,
  • łagodzi bóle żołądkowe i bóle zębów,
  • pobudza układ odpornościowy organizmu,
  • pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • dezynfekuje jamę ustną,
  • podnosi poziom testosteronu.

JARZĘBINA - owoce

  • mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, nieco witaminy A,
  • działają słabo moczopędne oraz korzystnie wpływają na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego,
  • stosuje się przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. 

Maliny

Zawierają 

  • salicylany („aspirynę“), witaminy C i z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowy), duże ilości minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo),
  • przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki),
  • błonnik (pomaga w odchudzaniu, przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit),
  • działają rozkurczowo, uśmierzają bóle menstruacyjne,
  • wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają proces starzenia.

Nawłoć

  • stosowana jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty, dróg żółciowych oraz stawów,
  • działa moczopędnie i żółciopędnie oraz przeciwzapalnie,
  • dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie nerek a także żył kończyn dolnych. 

Orzech włoski 

  • jest źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów,
  • działa przeciwzapalnie, odtruwająco, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo,
  • stosowany jest przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego,
  • działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę,
  • poprawia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. 

Pigwowiec - owoc 

  • zawiera mnóstwo kwasów organicznych i witamin, przede wszystkim witaminę C
  • zawiera składniki mineralne jak magnez, cynk, żelazo, molibden,
  • zapobiega infekcjom, kruchości naczyń włosowatych, miażdżycy, zawałowi serca i chorobom nowotworowym,
  • poprawia krążenie krwi,
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • działa wzmacniająco, regenerująco i odżywczo,
  • ma prewencyjne zastosowanie w przypadku cukrzycy.

Pokrzywa (liście) - działanie:

  • hamuje procesy prozapalne w chorobach reumatycznych i w stanach zapalnych stawów (stosowana także w leczeniu artretyzmu),
  • zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów, cenna przy anemii,
  • działa przeciwkrwotocznie,
  • szczególnie polecana na wiosenne osłabienie (z uwagi na wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych),
  • oczyszcza krew,
  • jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2 (obniża nieznacznie poziom cukru we krwi),
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • jest stosowana w stanach zapalnych skóry i dróg,
  • moczowych, działa słabo moczopędnie,
  • wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego,
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • działa żółciopędnie, ułatwia trawienie,
  • zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziała mało nasilonym biegunkom.

Tarnina

  • Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki),
  • witaminę C i prowitaminę A,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo,
  • wykorzystywana była w leczeniu krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka.

Kontakt

Bene Sp. z o.o.
64-010 LUBIŃ, 
ul. Mickiewicza 6
benedyktynka@poczta.fm

tel.: +48 575 629 945
(pon.-pt. w godz. 7.00-11.00 i 11.30-15.00)
kom. +48 516 155 697
NR. RACH: 60 1090 1258 0000 0001 2132 2965
SWIFT: WBKPPLPPL
PL 60 1090 1258 0000 0001 2132 2965