Charakterystyka surowców roślinnych używanych do sporządzania owocowych Nalewek Mnichów:

Aronia – owoc

- zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, PP
- zawiera duże ilości składników mineralnych, mikroelementów
  i antyutleniaczy (chronią przed nowotworami)
- działa odżywczo i antytoksycznie
- dość skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze,
- zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych,
- zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic,
- zapobiega miażdżycy,
- działa przeciwkrwotocznie
- chroni przed chorobami serca.
- łagodzi stany stresowe, uspokaja
- wzmacnia organizm
- opóźnia proces starzenia,
- usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami,
- uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni UV
- regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się.
Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu. 

Berberys – owoc

- zawiera karotenoidy, pektyny i sole mineralne,
- jest surowcem witaminizującym (C, E, P), dietetycznym
  i przeciwgorączkowym,
- podnosi odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych,
  zapalnych błon śluzowych, w zakażeniach bakteryjnych,

- zwiększa szczelności naczyń włosowatych,
- wspomaga przy katarze i krwawieniach z nosa.

Chili
 
Bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża  poziom cholesterolu,
przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi. 
Przy przeziębieniach wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych.
Jest pomocna w odchudzaniu.
 
Czarny bez – kwiaty – działają:

- moczopędnie,
- napotnie,
- przeciwgorączkowo,
- wykrztuśnie,
- zewnętrznie także przeciwzapalnie.

Czarna porzeczka - owoce i liście stosowane są przy:
- anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych,
- artretyzmie i reumatyzmie
- leczeniu migreny, problemów żołądkowo-jelitowych
- ogólnym wyczerpaniu organizmu
- niedokrwistości, skazie krwotocznej, złej krzepliwość krwi
- przyzębicy, zaćmie, wypadaniu włosów i zębów
- zapaleniu gruczołu krokowego
- wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.
Czarne porzeczki są bardzo bogate w witaminę C
- hamują powstawanie w toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych
- spowalniają proces starzenia.
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
- działają przeciwalergicznie.

Dereń – owoc:

- jest bogaty w witaminę C, zawiera witaminę A,
- zawiera krzem, garbniki i pektynę
- wspomaga przemianę materii,
- wspomaga pracę układu krwionośnego, 
- korzystnie wpływa na wzrok i przy anemii,
- działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
- wykorzystuje się przy leczeniu chorób skóry,  
- działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, wzmacniająco

Głóg – owoc - zastosowanie:

- choroby serca (zwiększa siłę skurczów serca);
- postępujące osłabienie mięśnia sercowego;
- starcza niewydolność serca;
- wczesne zwyrodnienie mięśnia sercowego;
- zaburzenia przepływu wieńcowego;
- niewydolność naczyń wieńcowych;
- niedomykalność zastawek sercowych;
- emocjonalne zaburzenia rytmu serca;
- napadowe kołatanie serca;
- częstoskurcz, arytmia;
- umiarkowane nadciśnienie;
- przedwczesne skurcze serca;
- otłuszczenie mięśnia sercowego;
- geriatryczne niedotlenienie mózgu;
- nadczynność tarczycy;
- stres, bezsenność;
- upośledzenie krążenia w mózgu – zawroty, bóle głowy,
  zmęczenie.

Należy ostrożnie stosować przy niskim ciśnieniu. 

Goja - owoce 

zawierają:
witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, cynk, selen,
nienasycone kwasy tłuszczowe, ryboflawinę, beta-karoten i zea-
ksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil, flawonoidy,
polisacharydy oraz wiele innych. Wspomaga w leczeniu patogenicznych stanów
serca, wątroby, śledziony, płuc, nerek, reumatyzmu.
Wzmacnia stawy, kości, system odpornościowy,
wyszczupla, poprawia wzrok, reguluje ciśnienie krwi.
Goja to wyjątkowo silny antyutleniacz. Przeciwdziała starzeniu się.

Imbir – korzeń

- działa korzystnie na procesy trawienne
- wspomaga apetyt
- działa korzystnie na układ krążenia
- łagodzi bóle żołądkowe i bóle zębów
- pobudza układ odpornościowy organizmu
- pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- dezynfekuje jamę ustną
- podnosi poziom testosteronu.

JARZĘBINA - owoce

- mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, nieco witaminy A
- działają słabo moczopędne oraz korzystnie wpływają
  na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego,
- stosuje się przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach,
  różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. 

Maliny
 
Zawierają 
- salicylany („aspirynę“), witaminy C i z grupy B (B1, B2, B6 
oraz kwasu foliowy), duże ilości minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo), 
- przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki), 
- błonnik (pomaga w odchudzaniu, przy zaparciach oraz poprawia motorykę jelit). 
Działają rozkurczowo, uśmierzają bóle menstruacyjne. 
Wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają proces starzenia.

Nawłoć

- stosowana jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty,
  dróg żółciowych oraz stawów.
- działa moczopędnie i żółciopędnie oraz przeciwzapalnie
- dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie
  nerek a także żył kończyn dolnych. 

Orzech włoski 
 
- jest źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów
- działa przeciwzapalnie, odtruwająco, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo
- stosowany jest przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach,
nieżytach przewodu pokarmowego
- działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę
- poprawia trawienie
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. 

Pigwowiec - owoc 
- zawiera mnóstwo kwasów organicznych i witamin, przede wszystkim witaminę C
- zawiera składniki mineralne jak magnez, cynk, żelazo, molibden
- zapobiega infekcjom, kruchości naczyń włosowatych, miażdżycy, zawałowi serca i chorobom nowotworowym
- poprawia krążenie krwi
- reguluje pracę przewodu pokarmowego,
- działa wzmacniająco, regenerująco i odżywczo
- ma prewencyjne zastosowanie w przypadku cukrzycy.

Pokrzywa - działanie:

- hamuje procesy prozapalne w chorobach reumatycznych i w stanach
  zapalnych stawów (stosowana także w leczeniu artretyzmu)
- zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów, cenna przy anemii,
- działa przeciwkrwotocznie

- szczególnie polecana na wiosenne osłabienie (z uwagi na
  wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych)
- oczyszcza krew
- jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2
  (obniża nieznacznie poziom cukru we krwi).

- poprawia perystaltykę jelit
- jest stosowana w stanach zapalnych skóry i dróg
  moczowych, działa słabo moczopędnie
- wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, pobudza działalność
  gruczołów wydzielania wewnętrznego,

- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- działa żółciopędnie, ułatwia trawienie
- zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziała
  mało nasilonym biegunkom.

Tarnina

Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze (wiążą wolne rodniki),
witaminę C i prowitaminę A.
- działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo 
- wykorzystywana była w leczeniu krwotoków wewnętrznych 
i nieżytów żołądka.
powrót